Back to Cr3aTuRa's profile
Cr3aTuRa

Posts by Cr3aTuRa

1,008 posts

  1. #261
    Știați că? Zimbrul
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat?

    Zimbrul este o specie de bizon pe care o găsim în Europa, trăiesc în păduri şi au puţini duşmani naturali, ei sunt ierbivori.

    Un zimbru tipic are o lungime de 2,9 – 3 metri şi o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puţin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. Pot avea pui la vârste între 4 şi 20 de ani la femele şi între 6 și 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa şi 200 km², iar unele turme preferă pajiştile şi poienile din pădure.

  2. #262
    Știați că? Ornitorincul
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Ornitorincul se înmulţeşte prin ouă?

    Ornitorincul este un mamifer în a cărui alcătuire anatomică găsim o neobişnuită îmbinare de caractere moştenite atât de la reptile cât şi de la mamifere.

    Acesta are o lungime de 65 cm şi o masă de aproximativ 2-3 kg, în funcție de sex.

    Coada este turtită dorso-ventral, iar capul prezintă prelungire fără dinţi darflexibilă şi lată de aproximativ 10-15 cm denumită „cioc de raţă”.

    Ornitorincul este răspândit doar în unele zone ale Australiei, în Tasmania fiind în număr destul de mare.

     

  3. #263
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Ursuleţul Koala este cel mai somnoros animal?

    Acesta este un mamifer marsupial arboricol ierbivor nativ pentru Australia, singurul membru în viaţă al familiei Phascolarctidae şi poate dormi până la 22 de ore pe zi.

    Când este treaz singura sa preocupare este să mănânce astfel îşi petrece cea mai mare parte a timpului căţărat în eucalipţi.

    O altă particularitate a acestei specii este faptul că are amprente digitale, acestea fiind similare cu amprentele digitale ale omului şi chiar cu un microscop electronic poate fi destul de greu de făcut diferenţa între ele.

  4. #264
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Diavolul tasmanian este cel mai mare marsupial carnivor din lume?

    Acesta este un marsupial carnivor, mic de statură, însă cu o musculatură foarte bine dezvoltată, blana sa este neagră şi poate degaja mirosuri neplăcute dacă este deranjat.

    Un mascul cântăreşte între 10-12 kg, iar o femelă între 6 și 8 kg. Vârsta la care aceste animale devin adulte este de 3 ani. Puii sunt născuţi prin marsupiul deschis înspre spatele mamei, de care ei se prind cu dinţii în primele 4 luni. Are o construcţie ghemuit şi gros, cu un cap mare şi o coadă care este de aproximativ jumătate din lungimea corpului.

    Diavolul depozitează grăsimea din organism la nivelul cozii, aşa încât indivizii sănătoşi au o coadă grasă. O glandă ano-genitală situată la baza cozii produce secreţii puternic mirositoare atunci când este agitat sau se simte ameninţat, secreții utilizate şi pentru marcarea teritoriului.

     

  5. #265
  6. #266
    Știați că? Chow Chow
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Chow Chow este singurul mamifer terestru cu limba albastră?

    Aceasta este o rasă de câini care se încadrează raselor de talie medie având o descendenţă foarte veche, fiind originar din China. Chow-Chow-ul a fost prima dată adus în Anglia la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a devenit popular după ce Regina Victoria şi-a arătat interesul pentru această rasă. Apoi a ajuns în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1900 şi a fost rapid acceptat în American Kennel Club în anul 1903, ca membru al grupei Non-sporting.

    Chow-Chow-ul are o blană formată dintr-un păr des şi un puf moale, iar cele mai frecvente culori sunt ruginiu, negru sau cafeniu deschis. Înălțimea la care poate ajunge este de 46-56 de cm, iar greutatea nu depăşeşte 25-38 kg.

  7. #267
    Știați că? Armadillo
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Armadillo naşte de fiecare dată patru pui identici?

    Armadillo sunt mamifere placentare cu o carapace tare ca o armură şi au o lungime medie de aproximativ 75 cm cu tot cu coadă.

    Găsim acest animal în principal în America de Sud și Centrală, mai ales în Paraguay și zonele înconjurătoare, multe specii fiind pe cale de dispariție. Armadillo sunt mici pentru mamifere mijlocii, astfel cea mai mică specie este denumită zână roz, are aproximativ 85 g și 11 cm în lungime totală.

    Cele mai mari specii de Armadillo gigant poate avea marimea unui porc mic astfel ei cîntăresc până la 60 kg și pot avea peste de 100 cm în lungime. Perioada de gestaţie este cuprinsă între 60 şi 120 zile, în funcție de specie şi cei mai multi membri ai acestei familii de animale dă naștere la patru monozigoți tineri.

    Puii de armadillo se nasc cu pielea moale care se întăreşte în decurs de câteva săptămâni şi ajung la maturitate sexuală într-un interval de până la 12 luni.

     

  8. #268
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Şoimul călător îşi vede prada de la 8 km depărtare?

    Acesta este o specie de pasăre din familia faconidelor iar una dintre cele mai mari abilități ale sale este viteza cu care zboară sau cu care coboară în picaj.

    Şoimul călător are o capacitate de zbor record şi poate coborî asupra prăzii cu 320 km/h. Îşi poate urmări prada la viteze de 112 km/h. În timpul zborului are o viteză medie de 40-55 km/h. Anduranţa mare de zbor este demonstrată de migraţia sa, în timpul căreia unele pasari călătoresc mai mult de 25.000 de kilometri.

    Şoimul călător este o pasăre de pradă cu o lungime de 38 cm şi o anvergură a aripilor de 101 cm. Este unul din cei mai mari şoimi având un cioc scurt şi încovoiat.

    Pasărea este necrofagă, dar cel mai des mănâncă porumbei sau alte păsări de talia porumbelului. El vânează dimineața în zori și seara la asfințit

  9. #269
    Știați că? Hienele
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Hienele se nasc cu o dentiţie completă?

    Acestea sunt singurele animale sălbatice care se nasc cu dentiţia completă şi tot ele se pot mişca imediat pe picioare.

    Hiena este cel mai comun carnivor mare al Africii dar sunt răspândite şi pe teritoriul Asiei. Din această familie fac parte 4 specii, anume hiena dungată, hiena brună, hiena pătată şi lupul de pământ.

    Hienele scot o varietate de sunete, inclusiv bocete, urlete sau binecunoscutul “râs”, acestea fiind folosite pentru a alerta alţi membri ai clanului aflaţi pe o rază de până la 5 km faţă de locul prăzii.

     

  10. #270
    Știați că? Albatrosul
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Albatrosul este cea mai puternică pasăre din lume?

    Albatros este denumirea comună sub care sunt cunoscute păsările din familia Diomedeidae, care cuprinde aproximativ 23 de specii de la mărimea unei gâşte până la mărimea unei lebede.

    Păsările din această grupă, datorită aripilor lungi şi înguste sunt zburătoare excelente, putând plana timp îndelungat prin folosirea curenţilor de aer, fără a bate din aripi.

    Albatroşii sunt păsări răpitoare de o voracitate mare hrănindu-se cu puii altor animale sau păsări marine.

    Lungimea de la plisc la coadă atinge 1,07-1,35 metri, masculii fiind puţin mai mari decât femelele, iar greutatea acestor păsări atinge valori considerabile între 6-12 kilograme.

  11. #271
  12. #272
  13. #273
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Peştii sabie au cea mai mare viteză de inot?

    Aceştia pot înota cu viteze de până la 109 km/h şi au înotătoarea caudală în formă de seceră.

    Peştii spadă sunt răspândiţi pe glob numai în mările calde tropicale şi trăiesc la la adâncimi diferite. Cercetările genetice a speciei au determinat că această specie de peşti provin din Marea Mediterană şi au migrat în Atlantic.

    Ei sunt peşti răpitori, hrana lor fiind constituită în special din sardele, scrumbii şi cefalopode, iar rolul spadei n-a fost până în prezent clarificat. În lunile reci ale anului ei migrează din emisfera boreală spre sud în zonele calde din emisfera australă.

  14. #274
    Știați că? Scarabeul
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Scarabeul poate ridica un obiect de 800 de ori mai greu decât el?

    Scarabeul este o insectă care are corpul lat şi turtit, cu capul şi cu picioarele dinţate, din aceeaşi familie mai face parte cărăbuşul, gândacul de iunie şi gândacul de bălegar.

    Scarabeul este un “agent de salubritate” al naturii, alături de alte specii care menţin natura curată. Scarabeul sfânt este un gândac de 25-37 mm lungime, cu corpul negru, luciu mat sau metalic şi era venerat de egiptenii antici ca simbol al învierii.

    Preferă să locuiască în solurile nisipoase, în regiunile aride şi secetoase, fiind activi de la începutul primăverii până la sfârşitul verii. Se hrănesc cu bălegarul animalelor ierbivore din care îşi fac gogoaşe de diferite dimensiuni, întrecând uneori mărimea insectei. Aceste gogoaşe sunt rostogolite cu ajutorul picioarelor posterioare şi îngropate în sol, unde sunt consumate.

  15. #275
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Şopârla cu arcadă îşi zburleşte spinii de pe spate când atacă?

    Această specie de şopârlă se găseşte în sudul Noii Zeelande, pe Insulele Stewart şi după aspect pare o şopârlă, dar privind-o când se pregăteşte să atace dă impresia că este un dinozaur miniatural.

    Are capul pătrat şi ochii mari, trupul masiv tot atât de lung ca şi coada, care-i turtită şi cu trei muchii. Culoarea pielii este verde-măsliniu, punctată cu pete albe şi galbene, iar pe spate — de la cap până spre vârful cozii — are spini.

    Şopârla cu arcadă sau tuatara se mişcă greu pe pământ deoarece burta şi coada ating solul, dar poate fugi distanţe scurte, ridicându-şi trupul greoi pe cele patru picioare.

    Această specie de reptilă se hrăneşte cu insecte, viermi ori mici animale marine, vânate numai noaptea, deoarece este animal nocturn.

  16. #276
    Știați că? Cormoranii
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Cormoranii îşi fac cuiburile pe locul ales de mascul?

    Aceştia sunt păsări de talie mijlocie care trăiesc şi cresc puii în colonii ajungând la o mărime a corpului între 0,45 si 1,0 m cu o greutate între 360 si 2800 grame.

    Cormoranii trăiesc pe coastele mărilor dar şi în apropierea bălţilor sau râurilor înconjurate de vegetaţie. Sunt păsări diurne care consumă o cantitate mare de peşte pe care-i vânează prin urmărirea lor rapidă sub apă.

    Păsările sunt răspândite pe toate continentele în afară de Antarctica însă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale şi regiunea sudică a zonelor temperate. Nu se găsesc cormorani în Asia Centrală sau Asia de Nord ca și în regiuni întinse din Canada sau regiunile calde aride.

     

  17. #277
    Reply in Did you know that

    Ştiaţi că… Vidra marină este singurul animal carnivor care are 4 incisivi?

    Incisivii sunt fixaţi în maxilarul inferior, fiind orientati spre înainte şi sunt folosiţi pentru a sparge cochiliile prazilor mici şi a le goli de conţinut.

    Masa tipică a vidrelor de mare adulte variază între 14 şi 45 kg, fiind astfel cele mai grele animale dintre mustelide, dar în acelaşi timp, este unul dintre cele mai mici mamifere marine.

    Preferă zonele de litoral pentru înot şi scufundări, ele se hrănesc mai mult cu nevertebrate, cum ar fi arici-de-mare, diverse moluşte și crustacee, precum şiunele specii de peşte. Reglează cantitatea de arici-de-mare, a căror abundenţă cauzează împuţinarea indivizilor de varec. Vidrele de mare au nişte buzunare naturale în care depozitează temporar hrana până la ieşirea la suprafaţă.

  18. #278
  19. #279