Ce nu știai despre lei
Îmi amintesc că atunci când mergeam la grădina zoologică, abia așteptam să văd leii. Ce urși? Ce maimuțe? Ce păuni? Cred că leii sunt niște animale îndrăgite în general de noi, oamenii. Acestea, pe cât sunt de fioroase, pe atât sunt de măiestoase.
În afară de zoo, leii apar destul de des în diferite filme de profil sau chiar în variate desene animate. Cu toate acestea, credeți că știți totul despre lei?
Dacă aceste feline stârnesc curiozitatea copilului tău, iată câteva lucruri interesante despre acestea, pe care ar trebui să i le împărtășești puștiului tău.
Știați că…?
Leii sunt a doua cea mai mare specie de feline din lume, după tigri?
Leii adoră să se relaxeze și să lenevească? Aceștia dorm sau se odihnesc zilnic între 16 și 20 de ore. Tendința acestei specii este să-și păstreze energia pentru timpul nopții, atunci fiind mult mai activi.
Leii pot alerga cu maxim 81 km/oră? Acest lucru se întâmplă pe distanțe scurte pentru că nu au rezistență.
Leii sunt animale comunicative? De multe ori, aceștia își aproprie capetele unii de alții și torc împreună.
Leii trăiesc în grupuri numite haite? Numărul leilor dintr-o haită variază. De obicei se află între 15 și 30 de lei, dar la fel de bine pot fi doar 3 sau 40.
Într-un astfel de grup, femelele și masculii își împart sarcinile? Leii se ocupă de supravegherea propriului teritoriu, prin marcarea de limite, apelând la răcnete, marcarea cu urină sau alungarea intrușilor. De vânat se ocupă în principal leoaicele pentru că ele sunt mai mici și mai agile decât masculii.
Există diferențe între lei și leoaice și privind aspectul? Masculii dețin coamă, iar femelele nu. Privind atracția dintre sexe, se pare că leoaicele ar fi mai astrase de leii cu coamă mai închisă la culoare.
Leoaicele consumă aproximativ 5 kg de carne/zi, în timp ce un leu se satură din 7 kg de carne/zi?
Prada leilor include de obicei animale mari, precum antilope, bivoli, zebre, tineri elefanți, rinoceri, hipopotami, crocodili sau girafe? Când prada lor nu este atât de copioasă, aceștia se hrănesc și cu șoareci, păsări, iepuri, șopârle sau broaște țestoase. Indiferent de situație, aceștia își procură întotdeauna singuri hrana.
Răgetul unui leu este extrem de puternic, putând fi auzit de la o distanță de 8 km?
Durata medie a unui leu în sălbăticie este de 12 ani?
Leii sunt animalul național a mai multor țări? Acestea sunt: Albania, Belgia, Bulgaria, Anglia, Etiopia, Luxemburg, Țările de Jos și Singapore.