Este una dintre cele mai iubite si usor de recunoscut pasari din lume. Fratercula arctica sau Pufinul comun, asa cum mai este cunoscut, este singura specie de pasari de mare nordice care traieste in Oceanul Atlantic. Are o infatisare comica: un cioc colorat asemanator celui de papagal, marginiile din jurul ochilor colorate in rosu si negru, doua pete mari, palide, pe obraji si picioarele de un portocaliu stalucitor. Tinerele exemplare nu au ciocul mare si colorat, iar adultii isi pierd si ei culoarea stralucitoare a ciocului pe timpul iernii. Aspectul deosebit al pufinului i-a atras denumirile de: “clovnul oceanului” sau “papagalul de mare”.
Aceste pasari au aripile scurte si indesate si coada scurta, partile inferioare ale corpului sunt acoperite de pene gri sau albe, iar cele superioare sunt negre.
Pe tot parcursul anului, dieta lor consta din diverse specii de peste. Consuma mai cu seama anghila de nisip, dar se hranesc si cu calmari sau crustacee. In vederea capturarii prazii pufinii isi scufunda capul sub apa si inoata folosindu-se de aripi. Atunci cand isi hranesc puii, acestia isi incarca ciocurile cu peste, pe care il cara pana la adaposturi. Spre deosebire de alti pinguini nordici, care ajung pana la 1.6 m., pufinii zboara relativ la inaltime, la aproximativ 10 m fata de nivelul apei.
Online members
No members currently online