• Ragetul unui leu se poate auzi si de la 8 km distanta.

  • Este a doua felina ca marime dupa tigru.

  • Prin raget acestia isi stabilesc drepturile teritoriale sau cheama membrii rataciti.

  • Femela are nevoie de aproximativ 5 kg de carne pe zi, iar masculul de minimum 7 kg.

  • Femelele sunt cele care in mare parte vaneaza. 85-90 % din prada este capturata de femele, in timp ce masculii stau sa pazeasca teritoriul.

  • In salbaticie, leul traieste 12-15 ani, iar in captivitate atinge si varsta de 25 ani.

  • Meniul lor consta in zebre, antilope, girafe, bivoli si uneori rinoceri si hipopotami.

  • Astazi mai pot fi gasiti in desertul Sahara si in unele zone de est si sud ale Africii.

  • Este singura specie de felina mare sociabila; traieste in grupuri de cate 15 membri, uneori fiind formate chiar si grupuri de 40 de membri.

  • In grup, cel mai adesea este un mascul matur, sau uneori 2-3, restul fiind doar femele si pui.

  • Masculii ce au coama mai inchisa la culoare, atrag mai mult femelele.

  • Gestatia dureaza 3 luni in urma careia se nasc intre 1 si 5 pui.

  • Puii de leu nu pot rage pana la varsta de 2 ani.

  • In jurul varstei de 3 ani, masculii sunt alungati din grup si adesea isi formeaza propriile grupuri.

  • Leul African doarme si pana la 20 de ore pe zi.

  • Datorita ghearelor, se pot urca cu usurinta in copaci.

  • Spre deosebire de alte feline, leul vaneaza in grup, inconjurand prada.

  • Sunt mai mult animale nocturne, noapte vanzeaza de fel, iar ziua se odihnesc.

  • Isi marcheaza teritoriul ca si leopardul si jaguarul, prin urina si fecale, dar si prin sfasierea scoartei copacilor.

  • Puii au pete inchise de culoare pe blana, asemanatoare cu cele ale leoparzilor, insa pe masura ce cresc, acestea dispar.

  • Exista si exemplare de lei albi, locuitorii savanelor considerandu-i fiinte divine.

  • Acestia exista in captivitate, iar in anul 2004 erau in numar de 30. In prezent, numarul lor a crescut considerabil.