• Denumirea de Jaguar provine de la cuvantul "yaguar" al indienilor americani si inseamna "cel care ucide cu un salt".

  • Este singura felina din lume care nu toarce.

  • Este cea mai mare felina din America de Sud si a 3-a cea mai mare felina din lume.

  • Petele negre de pe blana lor se mai numesc si rozete, deoarece multe din ele au forma de trandafir.

  • Sunt animale singuratice si isi marcheaza teritoriul prin urina si prin sfasierea scoartei copacilor.

  • Denumirea stiintifica a jaguarului este Panthera Onca.

  • In salbaticie traiesc intre 12 si 15 ani.

  • Masculii adulti cantaresc de la 45 kg si pana la aproximativ 110 kg in unele cazuri, pe cand femelele au greutatea cuprinsa intre 45-90 kg.

  • Perioada lor de imperechere este in lunile August si Septembrie.

  • Dupa 100 de zile femela naste intre 1 si 4 pui, pe care la varsta de 6 luni ii invata sa vaneze, iar cand acestia implinesc 2 ani, isi parasesc mama.

  • Fiind carnivori, se hranesc in principal cu caprioare, maimute, pasari, broaste, serpi, tapiri, aligatori, rozatoare.

  • Au cele mai puternice falci din toate speciile de feline.

  • Adora sa "pescuiasca" si isi baga coada in apa pentru a atrage pestii.

  • Jaguarii vad de 6 ori mai bine decat oamenii, in special pe intuneric.

  • Acestia nu au alti predatori in afara de oameni, care ii vaneaza in special pentru blana lor.

  • Pot trai si in paduri de foioase, paduri tropicale, mlastini, pajisti sau chiar in zone de desert.

  • In principiu isi prinde prada de la sol, dar se intampla sa vaneze si din copaci, de unde ataca prada.

  • Spre deosebire de alte feline, jaguarul adora apa si sa inoate.