Șoimii (Falco) sunt un gen de păsări răpitoare diurne din familia Falconidae. Sunt de mărime variată, agere și puternice, cu ciocul scurt și curbat și având câte o crestătură în formă de dinte, care se hrănesc cu pradă vie, mai ales cu păsări. Sunt răpânite pe larg pe toate continentele cu excepția Antarctidei.
Șoimii au partea superioară a ciocului curbată în jos, ceea ce ajută pasărea să sfâșie carnea sau să spargă craniul animalui vânat. Irisul păsărilor din această familie este în general de culoare întunecată. Partea superioară a picioarelor este acoperită de pene, la fel ca și la celelate păsări răpitoare. Toți șoimii au 15 vertebre cervicale, cea ce permite, de exemplu, lui Falco tinnunculus să-și rotească capul 180° în căutarea pradei. Ochiul șoimului permite păsării o rază vizuală de 220° fără să rotească capul.
Datorită aripilor lungi și înguste, pasărea are un zbor rapid, iar spre deosebire de vultur și uliu, șoimul poate urmări, ajunge și ataca prada în aer. Această tehnică de vânătoare a păsării a determinat omul să folosească șoimii dresați pentru vânătoare. Prada șoimilor constă din păsări, rozătoare mici, reptile, amfibii și insecte mai mari. În afară de prinderea pradei, ghearele șoimului pot servi și la atacul prăzii, care fiind lovită în aer de ghearele lui Falco peregrinus poate muri pe loc.